Koffie met Kunst

Infotainment
Datum: maandag 10 december 2018 10:30 - 12:00

Locatie: Bibliotheek Hoogkarspel

In deze kunstlezing nemen we je mee naar de Middeleeuwen. Een interessante periode in de geschiedenis met veel invloeden uit het christelijke geloof, vooral op het gebied van kunst.

De middeleeuwen waren een belangrijke periode in de geschiedenis van Europa. Deze liep ongeveer van 500 na Christus, ongeveer dezelfde tijd als de val van het Romeinse Rijk, tot ongeveer 1500. Vaak wordt als exact eindjaartal 1492 genoemd, het jaar van de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus. Anderen noemen het jaar 1453, vanwege de val van Constantinopel en uitvinding van de boekdrukkunst. Maar niemand is het erover eens wanneer de middeleeuwen precies begonnen of eindigden.

Aangezien het christelijke geloof in deze tijd de belangrijkste godsdienst was zien we overal kathedralen, eerst in de Romaanse en later in de Gothische stijl, verrijzen. Een vernuftig staaltje bouwkunst met prachtige glas in lood ramen.

Bekende en onbekende invloeden

Namen van kunstenaars waren veelal onbekend, kunst werd veelal uitgevoerd door ambachtslieden en monniken. De laatstgenoemden maakten schitterende boekverluchtingen. Sculpturen werden door ambachtslieden vervaardigd voor de pilaren en portalen van de kathedralen. Relikwieën door metaalbewerkers. In Italië werd de fresco techniek toegepast in de late middeleeuwen. Voor het eerst waren de namen van de kunstenaars wel bekend: Giotto, Cimabue en Duccio. Zij decoreerden diverse kapellen en palazzo’s met zeer prachtige fresco’s.

Kunst dichterbij

Koffie met Kunst is een samenwerking tussen de Blauwe Schuit en de Westfriese Bibliotheken.
Kunstgeschiedenis docente Juliette Verhofstad neemt je mee in uiteenlopende kunststromingen en laat je op een andere manier kijken. Met haar aanwijzingen ga je vanzelf meer uiteenlopende kunst waarderen, zoals je die vaak in de musea en op vakantie tegen komt.

Aanmelden

Koffie met Kunst is eens in de 14 dagen in de Bibliotheek Hoogkarspel. Deelname kost €5 per keer, contant te betalen bij binnenkomst. SVP aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0228 743 943

 

Telefoon
0228 743 943
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijven nieuwsbrief

Binnenkort

16
dec
Datum: 16 december 2018, 12:00
Kleinschalig en gezellig

18
dec
Datum: 18 december 2018, 14:30
Optreden door Senioren Ensemble Belano van de muziekschool Stede Broec

28
dec
Datum: 28 december 2018, 10:00
Maak kennis met Ozobotjes

03
jan
Datum: 03 januari 2019, 14:00
3D-printen

24
jan
Datum: 24 januari 2019, 14:00
Start nieuwe cursus!

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com