brandweer30nov

Donderdag 30 november van 20.00 – 22.00 uur. Gratis entree. U hoeft zich niet van tevoren op te geven.

Oktober is de maand van de brandpreventie. En de laatste 2 weken van november staan in het teken van de koolmonoxidepreventie campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Beide aandachtsgebieden 

krijgen ruim aandacht bij de presentatie van onze eigen brandweer. De nadruk ligt daarbij op het voorkomen van allerlei gevaarlijke situaties. Dacht u er alles over te weten? Wist u dat de oplaadsnoertjes van alle digitale apparaten de grootste oorzaak zijn van alle woningbranden de laatste jaren! Dat u nooit weg moet zijn of slapen bij het opladen.

U krijgt nuttige tips met voorbeelden uit hun dagelijkse praktijk. Met gadgets, stickers en ballonnen gewapend zullen zij zich presenteren. Voor iedereen, jong en oud, die veiligheid in huis serieus neemt. 

Tijdens de lezing komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  - Brandweer...wat doen ze?
  - Hoe snel is de brand....en de brandweer? 
  - Risico’s in huis?
  - Rookmelders en de deur dicht! 
  - Koolmonoxide.
  - Vluchten. 
  - Vlam in de pan.
  - En natuurlijk aandacht voor uw vragen.

 

tablet spellenWoensdag 11 oktober 10.00 uur. Entree € 3,- inclusief koffie/thee. Opgeven vooraf niet nodig.

Veel mensen gebruiken hun tablet ook vaak voor spelletjes. Maar het bijzondere bij senioren is dat het dan vaak om kaartspelletjes gaat. Zij zijn daarmee opgegroeid. Tegenwoordig spelen de kinderen, als ze een tablet gebruiken, heel vaak simulatiespelletjes. In een simulatiespel wordt de werkelijkheid op de een of andere manier vereenvoudigd nagebootst. Denk bijvoorbeeld aan een boerderij waar allerlei dieren rondscharrelen. Die dieren moeten verzorgd worden en leveren producten die weer verkocht of geruild kunnen worden. En dat laatste geeft zo'n spel sociale interactie. Je kunt als opa of oma gaan handelen met een kleinkind of met ieder ander die hetzelfde spel speelt.

Simulatiespellen zijn er in allerlei soorten en moeilijkheidsgradaties. Maar er zijn ook heel veel denkspellen en reactiespellen. Van veel bordspellen is er ook een tabletversie. In deze presentatie wordt u meegenomen op verkenning door de wereld van enkele populaire tabletspellen. Hoe kunt u ze vinden, op uw tablet installeren en ze succesvol spelen. De presentatie is interactief, dus u mag 'onderweg' uw vragen stellen. Geschikt voor iedereen die een tablet heeft, het merk maakt niet zoveel uit. De populairste apps zijn er zowel voor iPads als voor Android tablets. Als u uw eigen tablet meebrengt, kunt u meteen naar de App Store (Apple) of de Play Store (Android) om een leuke app te installeren en zelf te proberen.

 

 

 

roofvogels

Donderdagavond 12 oktober om 20.00 uur. Entree € 3,- inclusief koffie/thee. U hoeft zich niet van tevoren op te geven.

Fred Koning houdt zich al ruim 55 jaar lang bezig met veldonderzoek van uilen en roofvogels in de Amsterdamse waterleidingduinen. Vanavond vertelt hij van de laatste ontwikkeling op dat gebied.

Roofvogels en uilen zijn afhankelijk van hun prooien, die vaak in sterk wisselende aantallen uiteindelijk bepalend zijn voor het aantal broedparen. Beschikbaarheid van nestplaatsen is voor soorten als Ransuil en Bosuil van belang, omdat deze soorten zelf geen nesten bouwen. In deze lezing wordt belicht hoe de relaties tussen de verschillende soorten uilen en roofvogels zijn. De aanvankelijke populatie roofvogels bestond in de zestiger jaren vooral uit kleine soorten, zoals boomvalk, torenvalk, steenuil en ransuil. In de loop van deze 55 jaar lange studie vonden een groot aantal revoluties plaats: grotere en sterkere predatoren vestigden zich: bosuil, buizerd, havik, bos en als laatste de boommarter. Bij al deze revoluties moest het aanwezige voedsel worden herverdeeld en werd er gestreden om veilige nestplaatsen.

De nieuwe grote heersers bepalen uiteindelijk de samenstelling van de populaties uilen en valken.

 

 

 

astridOnder het genot van een kopje koffie of thee samen aan de slag om de basis van het tekenen onder de knie te krijgen. De Blauwe Schuit biedt in samenwerking met Alliantie Het Streekpunt een korte cursus basistekenen aan in Brede School De Paraplu. Onder leiding van docente Astrid Manshanden ga je werken aan de basis van het tekenen, waarna je al snel toewerkt naar compositie en materiaalgebruik. 

Basistekenen met De Blauwe Schuit is het begin van een samenwerking tussen Alliantie Het Streekpunt en De Blauwe Schuit om kunst dichterbij te brengen, letterlijk en figuurlijk. 

Startmateriaal (excl. papier) is aanwezig in de les. Voor deze cursus heb je ook eigen materialen nodig. In de eerste les informeert de docent je over de aanschaf hiervan.

Voor het oefenen thuis raden we je in ieder geval aan om zelf een set potloden van verschillende hardheid aan te schaffen en een kneedgum.

De cursus wordt dinsdagavond gegeven op 26 september, 3 - 10 - 17 - 31 oktober en 7 - 14 - 21 november van 19.30 tot 21.30 uur. Dat zijn dus 8 lessen. U betaalt voor de hele serie € 40,- of € 5,- per keer. U kunt elk moment aansluiten bij de lessen en zo vaak als u wilt.

De locatie is Loods 2. Die zaal is in gebruik bij Brede School de Paraplu. Het ligt naast sporthal De Sluis en het adres is Sluisweg 4.

Vanwege afspraken met de gemeente kunnen uitsluitend inwoners van Drechterland hier op inschrijven. Aantal deelnemers: Minimaal 6, maximaal 12

Meer informatie kunt u krijgen bij Els Kramer (0610 747 414). Opgeven doet u hier (klik). De cursus is volgeboekt. Volgende keer misschien..

 

 

 

Mindfulness Verhip

De training wordt gegeven door Maretty van den Mosselaar van studio Verhip. Zij beschrijft haar training als volgt:

Wil je (meer) genieten van de schoonheid en de humor in de alledaagse dingen? Wil je anders omgaan met stress en pijn? Zou je graag meer ontspanning en ruimte ervaren in je werk, je relatie(s), in je leven? Zou je graag makkelijker loslaten en meer in het ‘hier-en-nu’ willen leven? Dan is deze training iets voor jou.
Door je aandacht te richten en door zonder oordeel te kijken naar wat er op dit moment is, ontdek je andere mogelijkheden om met de dingen om te gaan. Je krijgt een keuze, waardoor je meer vrijheid, ruimte  en daarin ook meer geluk kunt ervaren.

We gebruiken meditatie-, yoga- en aandachtsoefeningen. Belangrijke thema's
zijn: acceptatie, loslaten, omgaan met emotionele of fysieke pijn, omgaan met piekeren of dwingende gedachten. 
Deze Mindfulnesstraining (volgens John Kabat-Zinn) is een training van 8 weken, met bijeenkomsten van  2 uur. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers. 

Ze komt deze training in Het Streekpunt geven op de maandagavonden 2 - 9 - 16 - 23 okt en 6 - 13 - 20 - 27 nov van 19.30 - 21.30 uur. De kosten bedragen € 120,- . Dat is inclusief audio- en videomateriaal. Vanwege afspraken met de gemeente kunnen uitsluitend inwoners van Drechterland hier op inschrijven. Aantal deelnemers: Minimaal 6, maximaal 12

Meer informatie kunt u krijgen bij Els Kramer (0610 747 414). Opgeven doet u hier (klik).

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com