lezingnicoNico Bregman heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een autoriteit op het gebied van de ontwikkelingsgeschiedenis van Westfriesland. We konden daar op deze warme donderavond ook weer eens van genieten. Voor de pauze schetste Nico nog eens in algemene zin het ontstaan van ons bewoningsgebied. Het begrip hoogkarspelcultuur, door hem met liefde uitgesproken, geeft al aan dat dit gebied in de prehistorie een belangrijke rol speelde. Ons woongebied blijkt ook erg interessant te zijn voor archeologen. Tenminste drie van hen promoveerden op basis van hier gehouden onderzoek. 

Na de pauze richtte Nico zich vooral op de meest recente onderzoekingen die alle plaatsvonden op plaatsen waar het tracé van de N23 toekomstig onderzoek onmogelijk zal maken. Een van de eerste vondsten (de overblijfselen van iemand die de naam Drechtje kreeg) lag trouwens net een paar meter van onze gemeentegrens in de gemeente Medemblik. 

Nico heeft beloofd dat hij in een latere lezing nog uitgebreider zal terugkomen op deze recente vondsten.

De foto is gemaakt door Erwin en omdat Nico er bijna niet op te zien was, hebben we die met digitale fotobewerking (en nee, niet met photoshoppen!) wat beter uitgelicht hebben, zodat hij nu herkenbaar is voor wie hem al kent.

AB


 

Ja, ook wij moeten aan de wet voldoen. Ook als de gegevens die wij van u bewaren in het telefoonboek te vinden zijn, dan nog moeten wij uitkijken dat diezelfde gegevens niet per ongeluk uit onze opgeslagen gegevens gelekt worden. Dat moeten wij dan melden. De wet staat vol verplichtingen, voorschriften, richtlijnen, enzovoorts, enzovoorts. Gelukkig is duidelijk geworden dat de handhaver van de wet zich vooral richt op de grotere gegevensverwerkers. Het wordt niet heel erg gevonden als kleine organisaties, met weinig gegevens, wat achter lopen in het formuleren van hun privacybeleid. Belangrijker is dat er over nagedacht wordt en dat doen wij. Onze mail gaat via Google. Een aantal documenten staan in Google Drive. Is dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel mogelijk? Mogen we van een vrijwilliger die gestopt is nog een tijdje adres gegevens bewaren? Op onze website worden anonieme logbestanden bijgehouden. Zijn die met veel moeite door ons of door de webhoster te herleiden tot personen? Zo ja, wat moet je dan doen om dat te voorkomen? Zo nee, gelukkig weer een probleem minder.

 

Wij zijn eigenlijk klaar met ons onderzoek. We moeten het alleen nog uitschrijven en onder uw aandacht brengen. U bent waarschijnlijk de afgelopen dagen al bedolven onder de berichtgeving van allerlei websites waar u ooit een e-mail adres of telefoonnummer heeft achtergelaten. Wij voegen ons daar binnenkort ook bij. Wij hopen dat u niet onder de 'stapel' informatie bezwijkt.

 

AB


  

Heeft u al gestemd? U heeft 5 stemmen. Wij hopen dat u ons ook een stem toedeelt. In dat geval danken wij u namens al onze vrijwilligers en de gebruikers van Het Streekpunt!

RCC

21 Juni gaan wij horen waarop u gestemd heeft. Wij zijn tot die tijd hoopvol gestemd!

AB


 

De voorleesboekjes uitgezocht en de kussens liggen in een halve cirkel met een berg kussentjes erop. Met veel gelach en gepraat nemen de kinderen plaats bij Dini en pakken de knuffels. De volwassenen zitten op de achtergrond, maar dichtbij genoeg om alles te kunnen horen.
Aan de zijkant staan buggy’s en wandelwagens, afgeladen met tassen, jassen, sjaals en handschoenen. De peuters lopen graag op sokken en de schoenenberg groeit.
Het duurt even voordat het stil is, maar dan kan Dini het verhaal over de verlegen prinses vertellen. Het verhaal en de plaatjes wekken veel reacties op, zoals: “Die jurk heb ik ook, juf!”. Of: “Gaat de prinses ook op het potje?”.
Na een kwartiertje is er koffiepauze en voor de kinderen is limo en rozijntjes. Iedereen kletst met elkaar, de kleintjes spelen met elkaar, een paar baby’s krijgen de fles.
Oma Els gaat op het podium zitten en begint zachtjes te tokkelen op haar gitaar. De kinderen gaan nieuwsgierig naar haar toe en krijgen een klein instrumentje om mee te doen. Enthousiast zingen en dansen ze mee op het oude liedje “In de maneschijn”.
Wanneer zij “Hoofd, schouders, knieen , teen” speelt, beginnen de volwassenen spontaan mee te doen en met gegiechel doet de hele groep samen de bewegingen en zingt mee.
Dan nog een boekje voorlezen en afronden. De groep kan tevreden naar huis om een broodje te eten.

EK


 

'Onder Ons' zit normaal gesproken in gebouw de Paraplu. Ze zijn altijd op zoek naar leuke activiteiten waaraan bezoekers van 'Onder Ons' mee kunnen doen. Samen eten klaar maken leek een geschikte activiteit. Na enig speuren op internet is, op initiatief van Erwin, besloten om het zelf maar een kookpracticum te gaan organiseren in samenwerking met vrijwilliger Fons. En een feestje is het geworden! Met zo'n 15 mensen aan het koken. Fons had een aantal internationale tapas recepten voor ons gemaakt, die door ons met toewijding en groeiende kunde werden bereid. Fons stond bij vragen over hoe en wat iets te bereiden klaar met adviezen. 

ookoken1  ookoken2  ookoken3

Het feestje eindigde met, aan lange tafels gezeten, opeten van de tapas gerechten, die ook nog eens heerlijk smaakten. Kortom het was leuk, lekker, gezellig en zeker voor herhaling vatbaar. 

EvG


 

pauze  leuk

 Zaterdagmiddag 7 april jl. hebben bijna 50 belangstellenden in de kleine filmzaal van Het Streekpunt met veel enthousiasme, gezien de vele spontane reacties, genoten van de historische film “Hoogkarspel van Toen 1959”. Deze zwart/wit film laat uitgebreid de diverse voorzieningen van het toenmalige Hoogkarspel zien. Zo kwamen de vele sportverenigingen, lagere scholen en scholen van het speciaal onderwijs inclusief leerlingen en leerkrachten (zusters uit het klooster) uitgebreid in beeld. Maar zeker ook bekende dorpsgenoten als mijnheer pastoor, de pastor, de wijkverpleegkundigen, het college van B&W, onze dienders en heel veel inwoners waarvan een groot deel reeds is overleden. De opmerkingen uit het publiek verhoogden de sfeer en de herkenning. Ook interessant om nog eens te zien waren de speelterreinen, de vaarsloten, het leven en harde werken van de agrariërs. Ook de twee gespeelde scenes leverden veel humor op. In totaal (met pauze) duurde deze film bijna 2 uur. Tijdens de pauze werd er koffie/thee uitgeschonken. Tevens konden we hierbij genieten van hapjes die door enkele Syrische inwoners waren gemaakt. Omdat deze presentatie zo goed in de smaak viel wordt er gekeken of over een half jaar deze film weer gedraaid kan worden. En dan komen we weer kijken. Het was erg gezellig deze middag met dank aan de medewerkers van Het Streekpunt.

PK


  

Binnenkort

22
juni
Datum: 22 juni 2018, 10:00
door poppentheater Blauw Blauw

01
juli
Datum: 01 juli 2018, 12:00
Een fototentoonstelling die u niet mag missen!

Met hulp van

banner VSB Fonds

banner of

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com